Attorney @Beneral

1275 WEST WASHINGTON

Whoenix, Arizona 85007
Robert K. @orbin

April 23, 1990

The Honorable Doug Todd
State Senator

Capitol Complex, Senate Wing
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Re: I90- 035 (R90-037)

Dear Senator Todd:

You have asked four gquestions concerning application of
Arizona gambling statutes to the conduct of "casino night" games
by charitable organizations raising funds for charitable
purposes. Your request refers to our 1987 opinion concerning
methods for lawtully conduckting such gawmes. See Ariz. Att'y.
Gen., Op. 187-10), which describes, in detail, the format used to
conduct "casino night" games. We will respond to your questions
in order, following a brief explanation of 187-101.

The 1987 statutory revisions to the state gambling laws
essentially wade all gambling unlawful unless it came within a
specific statutory exclusion. See A.R.S. § § 13-3303 (Prownotion
of gambling), 13-3304 (Benefitkting from gambling) and 13-3302
(Exclusions). Consequently, the "casino nights" games which you
refer to are unlawful unless they are conducted in some manner
which either is not gambling or falls within a statutory
exclusion. Ariz. Att'y Gen. Op. I87-101.

Our 1987 opinion addressed two separate and distinct
methods in which "casino nights" could be lawfully couducted.
The first method is the "no considevation" wethod and the second
method is the "raffle method," which is only available to bona
fide tax exempt organizations which meet all the requirements of
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A.R.S. § 13-3302(B). A.R.S. § 13-3302(B) currently provides: ‘

B. An organization which has qualified for
an exemption from taxation of income
under section 43-1201, paragraph 1, 2, 4,
5, 6, 7, 10, 11 may conduct a raffle that
is subject to the following restrictions:

1. The nonprofit organization shall
maintain this status and no member,
director, officer, employee or agent of
the nonprofit organization may receive
any direct or indirect pecuniary benefit
other than being able to participate in
the raffle on a basis equal to all other
participants.

2. The nonprofit organization has been
in existence continuously in this state
for a five year period immediately before
conducting the raffle.

3. No person except a bona fide local
member of the sponsoring organization may

participate directly or indirectly in the
management, sales or operation of the ‘:
raffle.

In the "no consideration" method the charity must
"resolve to give away the chips or scrip to anyone who requests
them without requiring a donation or other consideration.®
Ariz. Att'y Gen. Op. I87-101. In this manner the conduct of the
games would not constitute "gambling," which is defined, in
pertinent part, as "an act of risking or giving something of
value for the opportunity to obtain a benefit from a game or
contest of chance of skill or a future contingent event...."
A.R.S. § 13-3301(3) (emphasis added).

In the "raffle method," a qualified tax exempt
organization as part of a raffle and in a manner meeting the
criteria set forth in A.R.S. § 13-3302(B) may lawfully sell
raffle tickets to play the games because "[t]lhe games merely
serve to distribute and redistribute the chances of winning Lthe
raffle among the players."” Ariz. Att'y Gen. Op. 187-101.

. You asked whether a charity may "request"” a donation
from participants or limit the amount of chips or scrip that may
be given to the "casino night" participants. As we stated in
I187-101, a charity receives consideration for the conduct of
gambling if it requires payment in exchange for chips or scrip
to play casino games. Therefore, our opinion is that a charity
may lawfully "request" a donation only if the organization
clearly indicates: that it is seeking a donation and not
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payment for chips or script; that the donor will receive the
same amount of chips or script despite the size of Lhe donalion;
and even if a person made no donation he will receive chips or
script. Likewise, the organization may limit the number of
chips or the amount of scrip a person receives so long as that
limit applies to all persons and is not contingent in any manner
on the size of the donation. When the "no consideration” method
is used we cannot envision a circumstance when a charity could
refuse to give a persorn who did not donate chips or script and
still operate a lawful "casino night."

You also asked whether chips or scrip used in the
"ratfle" method have value and, therefore, constitute
consideration paid for the conduct of gambling. As we indicated
in I87-101, the "raffle" method is the conduct of "gambling"
because the chips or scrip are given in exchange for payment of
consideration, However, if all the conditions of

A.R.S. § 13-3302(B) were met the conduct would not constitute
unlawful gambling.

In response to your guestion whether a charity may
contract with a person or company to conduct a "casino night" by
the "raffle" method, we conclude that only a qualified tax
exempt organization may conduct the games. The law specifically
precludes anyone other than "a bona fide local member of the
sponsoring organization [to] participate directly or indirectly
in the management, sales or operation of the raffle."

A.R.S. § 13-3302(B)(3) (emphasis added). Furthermore, such a
member may not receive any direct or indirect pecuniary benefit
from the conduct of the raffle. A.R.S. 13-3302(B)(1).

Finally, in response to your guestion whether an
organization may rent equipment to conduct the "casino night"
games, we conclude that section 13-3302(B) does not prohibit a
bona fide agreement to rent such equipment. However, such an
agreement may not be used to circumvent the provisions of
section 13-3302(B) by permitting non-members to participate
directly or indirectly in the management, sales or operation of
the raffle nor may it be used to provide any indirect or
indirect pecuniary benefit to a member of the organization.
Consequently, rental arrangements which call for exorbitant fees
or fees based upon a percentage of sales or receipts from
conduct of the games would be unlawful as direct or indirect
participation in sales or operation of the raffle. See Charnes
v. Centyral City Opera House Associaktion, Colo., 773 P.2d 546,

554 (1989) (holding that an arrangement designed to derive a
profit from increased sales of liquor and food at a business
establishment due to conduct of gambling constituted "direct or
indirect participation in professional gambling."); People v.
Whealtridye Poker Club, Colo., 569 P.2d 324, 328 (1977) ("We fiund
no significant distinction between 'taking a cut of the pot' and
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charging an hourly chair rental fee which permits a player to

engage in gambling. 1In both instances, the individual receiving .
Lhe woney is deriving a 'profit' from the gambling activity.").

Sincerely,

Tt Lol
BOB CORBIN

Attorney General
JPT; 1pf



